INVESTITII IMOBILIARE: Evolutii europene

Londra, Madrid, Paris si Moscova sunt locatiile cele mai solicitate pe piata inchirierii de birouri.

Marea Britanie

Londra, Madrid, Paris si Moscova sunt locatiile cele mai solicitate pe piata inchirierii de birouri. Chiriile in Londra depasesc cu mult nivelul din alte capitale, plasand capitala Marii Britanii pe primul loc intr-un top mondial, inaintea unor orase precum Tokio sau Hong Kong. Spatiile de birouri din West End si City au costuri de ocupare care au ajuns si la 1.965 de euro pe mp.

Spania

Spania a fost si in 2006 una dintre cele mai dinamice piete. Cu o piata in schimbare, o cerere tot mai mare si numeroase proiecte de dezvoltare de spatii logistice in derulare, nivelul chiriilor a inregistrat tendinte crescatoare. In jurul Valenciei se vor fifi naliza numai in acest an cinci mari proiecte logistice. Chiriile ar putea sa creasca in zona Barcelonei, din cauza lipsei unor stocuri de spatii logistice noi. Acum valoare anuala este de aproximativ 115 de euro/mp.

Paris

Capitala Frantei a inregistrat in 2006 un record in privinta ocuparii spatiilor de birouri. Cele mai importante spatii ocupate au fost in cladiri noi sau renovate. Gradul de neocupare scade continuu, punand presiune pe nivelul chiriilor. Valoarea anuala este de 757de euro pe mp, plasand Parisul pe locul 3 in Europa.

Germania

Cererea de spatii industriale a crescut anul trecut in Germania, datorita revigorarii economice. Nemtii au benefi ciat de extinderea UE, atragand cateva companii importante, care au inchiriat spatii de distributie. Datorita unor subventii, chiar si in partea de est a Germaniei au fost inregistrate cresteri ale activitatii pe acest sector. Nivelul chiriilor a ramas stabil anul trecut, la 54 de euro pe mp, dar se asteapta sa creasca in acest an.

Tarile nordice

Orase din nordul Europei, precum Stockolm si Gotheborg din Suedia, sunt considerate ca avand perspective de crestere a costurilor de ocupare pe segmentul spatiilor industriale. Cladirile de birouri renovate din Stockholm au dus nivelul chiriilor la 499 de euro pe mp. In capitala fifi nlandeza Helsinki exista un interes crescut al investitorilor pentru piata industriala, mai ales ca deschiderea, in 2008, a portului Vuosaari va produce schimbari importante in sectorul logistic. Pe segmentul spatiilor de birouri, chiriile din capitala finlandeza cresc din nou, dupa trei ani de scadere.

Moscova

Piata spatiilor industrile din zona Moscovei a crescut semnifi cativ anul trecut, prin lansarea unor proiecte ale unor dezvoltatori internationali. Declarat pentru al doilea an consecutiv cel mai scump oras al lumii, Moscova are preturi pe masura la capitolul spatiilor de birouri. Chiria pentru un metru patrat de birouri de clasa A este de 922 de euro si nu sunt semne ca ar urma sa scada in viitorul apropiat.

Polonia

In Varsovia si in zonele din jur exista de trei ori mai multe spatii de birouri decat are acum Bucurestiul. Din acest punct de vedere, capitala Poloniei este pe primul loc in randul tarilor central si est europene. Locul unu este detinut si intr-un top regional al chiriilor pentru spatiile de birouri, cu o valoare de 336 de euro/mp.

Cehia

In privinta spatiilor pentru birouri si a celor industriale, capitala Cehiei, Praga sta foarte bine, reusind sa ofere companiilor un stoc suficient de spatii comerciale. Acest lucru se vede si in nivelul chiriilor, aflat la un nivel accesibil. In capitala Cehiei, costurile de ocupare ale spatiilor de birouri de clasa A sunt de 270 de euro/mp.

Canada

Canada a avutin anul 2006 o piata mai stabila. In metropola Toronto chiriile pentru birouri se apropie de 420 de euro/mp. Stocul de birouri a scazut catre 8,3%,in timp cein afara orasului acesta ramane la aproximativ 10%.

SUA

Piata Nord Americana de birouri are o evolutie buna,in ciuda performantlor mai scazute ale economiei. Stocul de birouri a scazut atat pe coasta de Est, cat si pe cea de Vest. In centrul Manhattan-ului stocul de birouri a scazut sub 6%, ducand nivelul chiriilor la 490 de euro pe mp. Centrul de afaceri al New York-ului este urmatindeaproape,intr-un clasament mondial al chirilor, de Washington si San Francisco.

America de Sud

Un raport publicat de compania Jones Lang LaSalle arata ca,in anul 2006, investitiile imobiliarein America de Nord si America de Sud au fost de aproximativ 283 de miliarde de dolari. Tari precum Mexic si Brazilia domina America Latina in privinta volumului de investitii atrase pentru dezvoltarea proiectelor imobiliare industriale sau pentru spatii de birouri. Intr-un top mondial al chiriilor pentru spatiile de birouri si pentru spatiile industriale, capitala Mexicului se claseaza pe ultimul loc, avand cele mai mici costuri de ocupare.