Elite: Training de top

Se spune ca doi ani in cadrul unui curs MBA (Master of Business Administration) echivaleaza cu aproape 10 ani de practica la locul de munca. Pentru cei aflati in top management sau aspiranti la o asemenea pozitie un astfel de program este necesar. Nu este obligatoriu, dar nimeni nu ar trebui sa rateze o asemenea sansa, daca se intampla sa se intalneasca cu ea.

Un MBA este un program de instruire de top, care, prin cerinte, complexitate si costuri, nu este la indemana tuturor. Tocmai de aceea, este foarte important sa identifi ci in oferta variata de astfel de programe, atat in Romania, dar si la nivel international, cel mai potrivit tip de MBA, care sa corespunda abilitatilor si cerintelor celui care il urmeaza.

Tot mai multi tineri doresc sa urmeze un program de pregatire postuniversitara de tip MBA. Piata romaneasca in domeniu este in continua crestere si se apropie de 5 milioane de euro.

Insa nu toti cei care se inscriu intr-un program MBA apreciaza corect utilitatea acestuia pe piata romaneasca. Majoritatea aleg sa faca un MBA pentru ca aceasta diploma le va aduce salarii mai mari si un post la o companie multinationala.

Lucrurile nu stau insa asa. Angajatorii sunt susceptibili cand vine vorba de un MBA absolvit in Romania. Multe cursuri sunt aduse de peste ocean si nu reflecta specificitatile economiei locale. Managerii care au trait framantarile post-decembriste nu se regasesc in totalitate in programele “made in USA”, iar eficacitatea cursurilor nu e cea dorita. Probabil ca va mai trece ceva vreme pana cand va fi identificat un stil de management adaptat Romaniei sau care sa cuprinda mai multe elemente de origine europeana. Fiecare companie de training trebuie sa isi adapteze programele la cerintele pietei locale, tinand cont de factori ca mediul organizational al companiei, intelegerea problemelor aparute in cadrul organizatiei respective, analiza gradului de multumire sau nemultumire al angajatilor, realizarea coaching-ului cu toti directorii generali ai companiei prin care se analizeaza nivelul acestora, daca au o viziune, daca valorile lor corespund, sau sunt aproximativ aceleasi cu valorile oamenilor din cadrul organizatiei.

Pe de alta parte, o diploma de absolvire a unui program MBA nu poate suplini intotdeauna lipsa de experienta la locul de munca. Cei care sunt in cautarea primului serviciu nu vor fi prea convingatori doar cu un bagaj de cunostinte si abilitati teoretice.

La angajarea unui manager, puterea de decizie consta in experienta pe care candidatul o are pe domeniul respectiv. Un MBA ajuta, dar nu poate fi considerat elementul care face departajarea intre candidati.

Cunostinte si comportamente

Absolventii programelor MBA trebuie sa deprinda atat cunostinte, cat si comportamente. Daca la nivelul cunostintelor lucrurile stau bine, exista putine initiative pe piata romaneasca orientate catre acumularea de comportamente.

Cunostintele se pot capata prin cursuri de tip MBA, in timp ce comportamentele se dobandesc prin coaching, prin relatia cu managementul si prin valorile personale. Performanta adevarata se obtine doar atunci cand ambele caracteristici se intalnesc in cadrul aceluiasi program.

Sunt manageri care afirma ca un MBA ar fi eficace in Romania din momentul in care persoanele care intervin ca lectori ar proveni din cadrul companiilor, ar fi persoane care s-au confruntat cu probleme concrete, asa cum sunt, de exemplu, presedinti de mari companii.

Fii sigur ca trainingul este relevant pentru postul celui care il face sau pentru cei care sunt indrumati pentru un anume post

Trainingul trebuie urmat de o instruire la locul de munca si trebuie creat un plan de dezvoltare a carierei

Fii sigur ca cursantii isi indeplinesc obiectivele stabilite in functie de abilitatile pe care le-au invatat la cursuri

Testeaza-le periodic abilitatile dobandite prin training

Fa in asa fel incat candidatii sa ia contact cu mediul in care, eventual, vor lucra

Monitorizeaza-le progresele

Evalueaza comportamentul cursantilor.

Afla daca acestia sunt mai insistenti, mai autoritari, mai increzatori, mai capabili, mai hotarati sau mai motivati in urma trainingului.

Analizeaza daca reusesc sa indeplineasca un obiectiv mai repede decat inainte de training

S-a imbunatatit calitatea muncii ca urmare a instruirii primite?

Au colegii de departament o alta parere despre persoana care a trecut printr-un program de training?

Tinerii absolventi de MBA pot spera ca vor gasi mai repede un post intr-o multinatioanla, mai ales ca numarul absolventilor de astfel de programe este inca mic in Romania, fata de alte tari occidentale. Insa si obtinerea unui salariu substantial nu este obligatorie. De multe ori salariile sunt aceleasi cu ale unui manager fara MBA de pe un post similar.

MBA vs. EMBA

Daca ne referim la top managementul unei companii, un MBA bifat in CV pare ca nu mai este de ajuns. Complexitatea si exigentele unui asemenea post necesita o instruire specifica, care sa antreneze abilitatile de leader ale unei persoane. Pentru astfel de situatii exista EMBA (Executive Master of Business Administration). Insa este acest program varianta cea mai buna, care scoate din calcul eficacitatea unui MBA?

MAJORITATEA ALEG SA FACA UN MBA PENTRU CA ACEASTA DIPLOMA LE VA ADUCE SALARII MAI MARI SI UN POST LA O COMPANIE MULTINATIONALA

EMBA-ul, ca si MBA-ul, este un program de master in administrarea afacerilor, specific invatamantului economic. Intre cele doua programe exista diferente. Principala se refera la segmentele de angajati vizate de astfel de cursuri. Un program MBA se adreseaza cu precadere tinerilor absolventi de facultate, cu putina experienta in munca si care isi propun specializarea intr-un anumit domeniu, in vederea avansarii intr-o pozitie manageriala, in timp ce accederea in cadrul unui program de EMBA este mai restrictiva, fiind recomandata in special managerilor care au acumulat deja o experienta manageriala cuprinsa intre 3 si 5 ani. Dincolo de diferentele legate de experienta in management, candidatii pentru admiterea in cadrul unui program de Executive MBA pot fi adesea evaluati mai strict, fiind pusa in discutie si contributia pe care o pot aduce programului.

Cursantii sunt in principal directori financiari, de vanzari sau de marketing, consultanti, intreprinzatori, specialisti, in general fiind eligibili cei care gestioneaza resurse, coordoneaza echipe sau administreaza diverse proiecte. Un program EMBA se desfasoara pe grupe de studiu si este axat pe analiza studiilor de caz, are un puternic caracter interactiv si este centrat pe modalitatile de aplicare a teoriei in activitatea practica. Cursurile se concentreaza pe informatiile legate de interactiunea companiei cu mediul exterior.

Flexibilitatea acestui tip de program este o alta caracteristica ce diferentiaza un EMBA de un MBA. Pe durata unui program de MBA, multi dintre cursanti isi intrerup temporar activitatea la compania unde sunt angajati, in timp ce EMBA-ul permite managerilor sa lucreze full-time, majoritatea cursurilor fiind programate la sfarsitul saptamanii sau seara.

Absolventii unui astfel de curs spun ca cel mai mare beneficiu este schimbarea de atitudine. Un EMBA te ajuta sa privesti si sa abordezi businessul intr-un mod unitar si compact, pe termen lung, imbinand aici atat functionarea propriu-zisa a afacerii, cat si oamenii.

UN EMBA TE AJUTA SA PRIVESTI SI SA ABORDEZI BUSINESSUL INTR-UN MOD UNITAR SI COMPACT, PE TERMEN LUNG

Viziunea mai larga pe care o dobandesc cei care termina un EMBA ii avantajeaza in activitatea de conducere. Un bun manager trebuie sa actioneze pe trei zone: comunicare, networking si cunostinte tehnice, iar un EMBA acopera in mod echilibrat cele trei componente. In schimb, un program de instruire non-executive pune mai mult accent pe partea tehnica a activitatii unui manager.

Cele doua variante de master nu se exclud neaparat, insa eficacitatea fiecaruia dintre ele depinde de modul in care raspund nevoilor cursantului, personalitatii si aptitudinilor acestuia. Este important si cat de adaptate sunt aceste programe la modelul de business al companiilor din care provin cursantii.

Cu imbunatatirile pe care le sufera an de an, aceste tipuri de instruire, adresate top managementului, vor capata mai multa credibilitate si in Romania, devenind astfel o cale eficenta pentru cei care doresc sa patrunda in posturile cheie ale marilor companii.