Perspectiva fiscala: Pilonul III are nevoie de stimulente fiscale serioase

Reticenta angajatorilor de a contribui la fondurile de pensii facultative (Pilonul III), fie in numele salariatilor, fie alaturi de acestia, este motivata de o serie intreaga de factori, dintre care cel mai important tine de nivelul deductibiliatii fiscale.

“Stimulentul fiscal pentru pensiile facultative nu este atat de atractiv, astfel incat sa intereseze angajatorul sa faca acest lucru. Pentru ca, atunci cand va decide sa contribuie la un fond, el isi va lua o obligatie operationala fata de angajati. Deductibilitatea fiscala este atat de redusa, incat multi dintre angajatori considera ca salariatii nu vor fi interesati de o suma atat de mica”, a explicat directorul general al ING Fond de Pensii, Radu Vasilescu.

Conform legislatiei, atat angajatorul, cat si angajatul beneficiaza de deductibilitate in limita a 200 de euro anual la calculul impozitului pe profit, respectiv pe venit.

Potrivit reprezentantului subsidiarei de pensii private a grupului ING, in alte tari est europene, stimulentul fiscal depaseste de peste zece nivelul stabilit in Romania.

“Toti banii care pleaca din buzunarele participantilor catre fondurile de pensii facultative contribuie la cresterea gradului de economisire. Sunt bani care pleaca din zona de consum in cea de economisire, cu efecte benefice asupra intregii economii, mai ales intr-un an ca 2008, in care problemele legate de cresterea ratei inflatiei sunt destul de acute.

Efectele unei deductibilitati fiscale mai mari sunt de departe mult mai importante decat pierderile pe care le-ar inregistra bugetul de stat, prin necolectarea impozitului pentru acele sume”, considera Radu Vasilescu. Potrivit acestuia, nivelul de deductibilitate pentru contributiile aferente pensiilor facultative ar trebui sa creasca la 1.000 de euro anual, pentru ca aceasta suma sa devina relevanta pentru participantii la sistem.

“Romania are nevoie de cresterea gradului de economisire si doar depozitele bancare nu sunt suficiente pentru a atinge aceasta tinta. In plus, produsele bancare sunt instrumente pe termen scurt, cu scadente de pana la un an. Pe cand banii investiti intr-o pensie facultativa raman in fondul ales de participant pe termen lung”, a precizat Vasilescu.

Cine plateste contributia

In cazul in care un angajator alege sa foloseasca pensia facultativa ca instrument de motivare a angajatilor, contributiile pot fi platite fie in numele angajatilor, fie impreuna cu acestia. Decizia depinde de intelegerile dintre angajatori si sindicate sau chiar de ceea ce se stabileste prin negociere directa cu fiecare salariat.

“Apare insa o alta problema in cazul in care una dintre parti nu contribuie. Firesc ar fi ca, daca per total – angajat si angajator – sunt deductibili fiscal 400 de euro, atunci cel care alege sa contribuie singur ar trebui sa beneficieze de intreaga deductibilitate fiscala”, a aratat Vasilescu.

In opinia acestuia, ar trebui prevazuta si o perioada minima in care angajatul trebuie sa ramana la angajatorul platitor de contributii la un fond de pensii facultative. Daca salariatul alege un alt loc de munca, in aceasta perioada minima, stabilita de comun acord cu angajatorul, atunci va trebui sa returneze acestuia sumele platite ca si contributie.

O astfel de masura ar creste interesul companiilor pentru produsele de pensii facultative, este de parere reprezentantul ING Fond de Pensii. “Astfel, angajatorul va avea certitudinea ca platile efectuate pentru Pilonul III ii determina pe salariati sa ramana in cadrul societatii un anumit interval de timp, mai ales daca acesta aloca fonduri in pregatirea si perfectionarea profesionala a angajatului”, a aratat Radu Vasilescu. Legislatia care reglementeaza pensiile facultative ar trebui modificata in sensul relaxarii limitelor investitionale si introducerea altor tipuri de instrumente financiare, cum ar fi obligatiunile ipotecare, a explicat reprezentantul ING Fond de Pensii.

Nivelul de deductibilitate in sistemul pensiilor facultative (pilonul III) ar putea creste de la 200 de euro la 500-600 euro intr-o prima faza, pentru ca tot mai multi angajati sa beneficieze de pensii facultative, a declarat presedintele Comisiei de Buget-Finante a Senatului Romaniei, Aron Popa. “Nivelul de deductibilitate in ce priveste pensiile facultative este foarte mic in Romania comparativ cu alte tari, unde acesta se situeaza la nivelul de 2.000-3.000 euro. Prin urmare, este nevoie de o crestere a acestei deductibilitati”, a declarat Popa.