Tehnic Vorbind: Bancile Europene – Imprumuturi pentru finantarea operatiunilor de creditare

Bancile europene, spre deosebire de cele din Statele Unite ale Americii, au facut imprumuturi masive de la alte banci pentru a face fata cererilor sporite de finantari acordate companiilor pe fondul unei crizei globale a creditelor, potrivit Bancii Reglementelor Internationale (BIS), anunta Reuters.

Imprumuturile nete facute de bancile europene de la alte banci au crescut la 800 miliarde dolari de la aproape zero in 1997, potrivit unui raport trimestrial intocmit de BIS.

Bancile din SUA au facut imprumuturi in dolari de la companii nebancare, concentrand fondurile obtinute catre alte banci pe piata interbancara. Pana la sfarsitul lunii septembrie 2007, totalul imprumuturilor acordate de bancile din SUA catre alte banci era de 442 miliarde dolari, de la aproape zero in 1999. Sistemul american de banci centrale (Fed), impreuna cu Banca Centrala Europeana, Banca Centrala Canadiana si Banca Centrala din Marea Britanie au hotarat in decembrie 2007 sa sporeasca lichiditatea de pe piata, odata cu cresterea numarului de imprumuturi interbancare ca urmare a crizei creditelor din SUA.

Potrivit raportului BIS, in ultimii 30 de ani, imprumuturile interbancare in dolari s-au sporit odata cu aparitia unor socuri financiare, precum criza financiara din Asia in 1997, sau criza bursiera “dotcom” din 2000. “In aceste perioade, imprumuturile acordate in SUA, Marea Britanie si in zona euro au reprezentat o contributie semnificativa la cresterea totala a activitatilor bancare la nivel international”, conform BIS. Bancile din SUA par a fi cel mai putin expuse in ceea ce priveste finantarile in strainatate.

Imprumuturile acordate in strainatate reprezinta mai putin de 20% din totalul activelor bancilor americane, 30-50% din cele canadiene, britanice, belgiene si franceze si mai mult de jumatate din totalul activelor bancilor olandeze si elvetiene.