Tehnic Vorbind: Leul ar putea reveni catre 3,55 lei/euro la sfarsitul lui 2008

Cursul de schimb ar putea reveni treptat spre 3,55 lei/euro la sfarsitul acestui an, daca nu se produc derapaje fiscale majore si in conditiile in care banca centrala ar urma sa majoreze dobanda cheie cel putin pana la 10% in acest an, arata un raport al Citigroup referitor la economia Romaniei.

“In ciuda deprecierii leuilui de la inceputul anului, ne asteptam la o revenire pana la 3,65 lei/euro la sfarsitul primului trimestru, la 3,63 in trimestrul al doilea, 3,60 lei/euro dupa primele noua luni si 3,55 lei/euro la sfarsitul anului”, arata studiul publicat recent de Citigroup.

Aceasta prognoza poate fi realizata in conditiile in care “Banca Nationala a Romaniei continua sa majoreze dobanda de politica monetara, cu un punct procentual, pana la 10%, sau chiar peste acest nivel, in cazul in care cursul nu raspunde acestei masuri”, precizeaza analistii Citigroup. In plus, leul si-ar putea reveni daca se evita “derapajele fiscale majore”, care sa duca deficitul bugetar peste nivelul de 2,7% din produsul intern brut (PIB) si in cazul in care deficitul de cont curent va fi sub nivelul de 14% din PIB sau se va restrange usor. In plus, scenariul Citigroup se bazeaza si pe o reducere a dobanzii de politica monetara de catre Banca Centrala Europeana, cu jumatate de punct procentual, la 3,5% in prima jumatate a acestui an.

“Suntem constienti ca exista riscuri considerabile asupra cursului de schimb, mai ales dinspre nivelul ridicat al deficitului de cont curent si incertitudinile asociate turbulentelor din plan international. Din aceste cauze, evolutia factorilor de care depinde prognoza pe leu, de exemplu in cazul in care BNR nu reuseste sa reduca suficient rata dobanzii cheie, ne poate face sa ne revizuim estimarile”, se precizeaza in raportul Citigroup. Potrivit analistilor grupului, deprecierea leului, inceputa in a doua jumatate a anului trecut, “a fost provocata de cresterea aversiunii fata de risc, in lipsa unui raspuns puternic din partea politicii fiscale”.