Cu mai multi bani in cont

Impozite reduse sau chiar zero, anonimat total (daca se doreste), lipsa birocratiei si implicit a rapoartelor contabile, protejarea averii prin reducerea impozitarii sunt doar cateva dintre avantajele de care se bucura cei care recurg la serviciile de consultanta in planificare fiscala internationala. Cand ar trebui sa recurgem insa la planificarea fiscala internationala?

“Nu exista un prag prestabilit dar daca profitul anual al companiei depaseste 60-70.000 euro posibilitatea merita evaluata. intr-un astfel de caz economia facuta nu este spectaculoasa in primul an, dar pe termen mediu (2-3 ani) se poate ajunge la cateva zeci de mii de euro. Pentru profituri mai mari (peste 100.000-150.000 euro) cu siguranta merita sa recurgi la planificarea fiscala,” arata Mircea Coman – Business Development Manager la Consulco Limited.

Pentru a obtine o evaluare, cel mai bine este sa te adresezi unei firme de consultanta in domeniu din urmatoarele motive: acestea pot recomanda cea mai potrivita schema de lucru pentru afacerea ta, este mai rapid si mai eficient din punctul de vedere al costurilor initiale, dar si ulterioare deoarece consultanta propriu-zisa este gratuita; practic se plateste infiintarea firmei si primul an de functionare. In plus ti se acorda asistenta in ceea ce priveste administrarea firmei pe toata durata de functionare: “Este ca si cand ti-ai lua o masina la care ti se garanteaza asistenta tehnica si piesele de schimb pe toata durata utilizarii; mai mult, costurile operatiunilor uzuale sunt cuprinse in taxa anuala de intretinere a firmei ce variaza in functie de jurisdictia in care este localizata firma,” adauga Mircea Coman. Costurile unei companii off-shore variaza in functie de jurisdictia in care este infiintata si pleaca de la 1.500 euro, pretul initial incluzand inregistrarea firmei si taxele aferente functionarii in primul an. Ulterior proprietarul unui off-shore va plati cateva sute de euro pentru a-si mentine compania in stare de functionare. Neplata acestor taxe anuale duce la radierea fimei. In general, politicile fiscale ale unui stat sunt utilizate ca avantaje concurentiale in vederea atragerii unor investitii straine considerabile, stimuland cresterea economica inclusiv prin ocuparea fortei de munca inalt calificate.

Comert: Cipru si Malta pentru tranzactii intra-UE, USA pentru intermedieri intre alte zone geografi ce

Servicii: Cipru si Malta, indeosebi intra-UE

Comert electronic: Malta, Insula Man, Gibraltar

Protejarea averii: Trust international in Cipru in combinatie cu Seychelles, Bahamas

Proprietati imobiliare: Cipru, Malta

Shipping si aviatie: Cipru, Panama, Bahamas, Gibraltar

Proprietate intelectuala, francize: Cipru, Malta, Olanda

Companii holding si de investitii: Cipru, Olanda, Malta, Elvetia si Danemarca

Angajare de personal: Cipru si Malta

In Europa, concurenta fiscala se manifesta prin cote de impozitare scazute aplicabile profiturilor companiilor, la care se adauga facilitatile promovate de Olanda, Danemarca, Belgia, Suedia si alte tari europene in care veniturile din activitati de holding sunt exceptate de la impozitare. De asemenea, se pot obtine avantaje fiscale materializate prin reducerea impozitelor, ca urmare a aplicarii prevederilor unor Conventii de evitare a dublei impuneri sau ale Directivelor UE referitoare la dividende, dobanzi si redevente.

Pe langa jurisdictiile de mai sus se alatura si traditionalele paradisuri fiscale precum Bahamas, Seychelles, Delaware, New York, Washington, Panama, Belize ori in jurisdictii europene de genul Elvetiei, care permit investitorilor din afara tarii sa-si pastreze anonimatul si sa desfasoare operatiuni economice legale cu impozite extrem de mici sau zero.

Investitie mica, profituri mari

Practica infiintarii unor astfel de structuri este perfect legala si la indemana oricui. Oameni de afaceri din toate tarile lumii (cu precadere din Europa unde nivelul taxarii este mai ridicat decat in SUA si Japonia) recurg la structurile off-shore ghidandu-se dupa principiul ca nu trebuie sa plateasca statului maximum de taxe. O companie utilizata ca vehicul fiscal, inregistrata intr-un stat care ofera facilitati fiscale, promite castiguri cu pana la 50% mai mari. “In functie de marja de profit si de volumul tranzactiilor, o companie off-shore garanteaza proprietarului castiguri de minim 50% mai mari fata de cat avea cu un an inainte. In functie de domeniu, se poate castiga mult mai mult, chiar si pana la 500%”, ne-a declarat Radu Chirvase, General Manager la Consulco Limited.

Fara bilant contabil

Un alt punct forte tine de lipsa obligativitatii evidentelor contabile. In multe paradisuri fiscale, firmele off-shore nu sunt obligate sa intocmeasca astfel de registre, care, pe langa faptul ca transparentizeaza afacerea, mai presupun si cheltuieli suplimentare.

Proceduri rapide

Infiintarea unei companii off-shore nu este un demers foarte greoi. In general, o astfel de firma devine functionala in aproximativ doua-trei saptamani. Cea mai simpla varianta pentru a pune pe picioare o asemenea companie este angajarea unor firme specializate care ofera consultanta in acest sens si deruleaza toate procedurile necesare. In unele tari, relatia cu Registrul Comertului poate fi coordonata numai de persoane cu rezidenta locala, autorizate special in acest scop – asa numitii “agenti de inregistrare”.

Societati la pachet

Daca cele doua-trei saptamani inseamna prea mult, companiile de consultanta va pot pune la dispozitie o lista cu companii gata constituite. De obicei, acestea sunt standard si se livreaza in cel mult o saptamana, in functie de jurisdictie, efectuandu-se un transfer al actiunilor catre noii proprietari.

Conturile bancare vor fi complet functionale in cel mult trei saptamani. in general, aceste societati gata facute includ toate tipurile de activitati economice, pentru care nu sunt necesare avize speciale. Foarte putine activitati (asigurari si reasigurari, servicii de plasamente fi nanciare ori brokeraj) pot necesita o autorizare speciala, in rest o firma standard acopera toate domeniile de activitate fie ca e vorba de servicii, de productie sau comert.

Ce este un off-shore?

O societate comerciala ai carei proprietari nu sunt rezidenti in tara de inregistrare a firmei, iar profiturile sunt realizate prin activitati derulate exclusiv in afara tarii in care compania isi are sediul, beneficiaza de facilitati fiscale de exceptie. Firma respectiva fie este scutita de impozit, fie plateste doar o taxa fixa, stabilita de statul respectiv, independent de cifra de afaceri sau profit, in cuantum de cateva sute de dolari.

Termenul “off-shore” in sine este preluat din epoca negutatorilor care, in dorinta de a evita plata unor taxe portuare ridicate pentru intreaga incarcatura, lasau navele la o oarecare distanta de tarm (off-shore), intrand in port cu ambarcatiuni mici, doar cu partea de marfa destinata portului de tranzit.

 • Primul pas: propuneti 3 sau mai multe denumiri pentru firma pentru a verifica daca sunt disponibile sau mai simplu se ia o firma “din stoc” care are deja denumirea si structura (actionari si directori) deja stabilite; in 90% din cazuri optiunea se indreapta spre o astfel de varianta deoarece este mai ieftina si mai rapida.
 • Un sumar al activitatilor companiei cu informatii despre domeniile principale de activitate, cifra de afaceri previzionata, rulaj bancar estimat.
 • Informatii generale despre activitatile curente si despre societatea existenta (daca exista); numele complet si adresele proprietarilor beneficiari / actionari; numele complet si adresele directorilor.
 • Copii dupa pasapoartele tuturor actionarilor/proprietarilor beneficiari, directori si specimene de semnatura pentru contul bancar, autentificate la notariat
 • Facturi de utilitati (electricitate, apa, telefon, cablu TV sau gaz) care confirma adresa curenta a clientului.
 • Scrisoare de recomandare bancara personala

Cateva dintre aspectele care trebuie avute in vedere inainte de a alege tipul de companie sunt:

 • Potrivirea cu scopul si utilizarea actuala a companiei
 • Respectabilitatea
 • Reteaua de tratate de evitare a dublei impuneri
 • Regimul fiscal al jurisdictiei
 • Costurile de infiintare si de intretinere
 • Cerintele jurisdictiei cu privire la dezvaluirea beneficiarilor

Pentru ca o tara sa fie atractiva ca locatie de infiintare a unui holding, trebuie luate in considerare cateva aspecte si evaluate. Cei mai importanti factori includ:

 • Dividende remise: Dividendele remise de sucursale catre societatea holding trebuie sa fie ori scutite de impozite, ori sa faca subiectul unor cote reduse de impozitare prin retinere la sursa in tara de inregistrare a sucursalei.
 • Dividende incasate: Veniturile din dividende incasate de o societate holding trebuie sa fie ori scutite de impozite, ori sa faca subiectul unei cote reduse de impozitare in tara de inregistrare a holdingului.
 • Dividende platite: Dividendele platite de societatea holding catre firma sau persoana care o detine trebuie sa fie ori scutite de impozitare sau sa faca subiectul unei cote reduse de impozitare prin retinere la sursa in tara de inregistrare a holdingului.
 • Impozite asupra castigurilor de capital din vanzarea actiunilor: Profiturile realizate de societatea holding din vanzarea unor actiuni ale sucursalei trebuie sa fie ori scutite de impozite, ori sa faca subiectul unei rate reduse de impozit pe castigurile de capital in tara de inregistrare a holdingului si in tara de resedinta a sucursalei ale carei actiuni se vand.
 • Existenta unui tratat de evitare a dublei impuneri intre tara unde se plaseaza investitia si tara in care este situat holdingul in vederea minimizarii cotelor de impozitare prin retinere la sursa.