fds

Trendurile ultimilor 20 de ani

 

Criza recenta de lichiditate de pe pietele financiare internationale poate duce la cresterea semnificativa a numarului de intrari in incapacitate de plata ale firmelor sau a proceselor de restructurare ale companiilor, deoarece abundenta de bani de pe piata, din ultimele doua decenii a acoperit ineficienta unui mare numar de companii.

Firma de consultanta in domeniul managementului riscului, Kroll a comisionat compania Penn, Schoen & Berland sa realizeze o cercetare in randul companiilor ale caror actiuni intra in componenta indicelui bursier britanic FTSE-250 si a firmelor europene echivalente, asupra viziunii pe care acestea o au cu privire la ultimii si urmatorii 20 de ani.Raportul a dezvaluit pentru cei 20 de ani scursi de la criza financiara din 1987 sase schimbari majore in economie, care au devenit surse de slabiciune sau de putere pentru companii.

Stabilitate economica

“Principala caracteristica a economiei britanice, incepand cu jumatatea anilor ’90 a fost stabilitatea,” este concluzia raportului. “Economia a cunoscut incepand cu 1993, o perioada neintrerupta de expansiune, fapt fara precedent din punctul de vedere al duratei, in evolutia economiei britanice.” Totusi, inflatia scazuta si dobanzile mici au condus in mod natural la incurajarea activitatii companiilor, uneori chiar in mod excesiv. “Falimentul este mascat de cresterea lichiditatii si a fondurilor disponibile pe pietele de capital,” declara unul dintre directorii uneia din companiile cuprinse in studiu.

Inovatii financiare

Ultimele nouati tehnologice si aparitia de noi produse financiare au transformat lumea intr-un loc mult mai mic in ultimii 20 de ani, in care instrumente financiare din ce in ce mai complexe au actionat ca un lubrifiant, inlesnind un numar foarte mare de tranzactii. Riscul aferent acestei evolutii este insa acela ca nimeni nu mai stie cu adevarat ce fel de active financiare detine in conditiile unei volatilitati financiare ridicate, precum cea care s-a manifestat in aceasta vara

Globalizare

Fluxurile masive de investitii straine directe au ajutat foarte mult economiile occidentale sa se dezvolte. “Exportul de deflatie provenind din salariile mici din tari precum China si India au avut un impact semnificativ asupra modului de a face afaceri, al firmelor europene,” arata directori financiari ai companiilor de servicii ale caror actiuni intra in calculul indicelui bursier FTSE-250.

“Odata cu mutarea productiei in Asia, companiile s-au gasit in situatia de a concura cu firme care investeau mai putin in cercetare si dezvoltare bizuindu-se in dezvoltarea de produse in copierea competitiei. Urmarea s-a concretizat si pentru companiile din prima categorie (cele care nu copiau produsele altora, n.r.) in reducerea cheltuielilor de cercetare si dezvoltare, astfel incat firmele sa devina din ce in ce mai competitive ca pret.”

Potential tehnologic

Progresul tehnologic a avut un impact urias asupra mediului corporatist din intreaga lume, in ultimele doua decenii, iar raspandirea internetului si a comunicatiilor mobile au reprezentat varful de lance al acestor evolutii. Asa cum declara un director financiar: “Multi competitori de nivel global sunt conectati la ultimele noutati tehnologice (…) iar acei care nu au reinvestit in tehnologie au fost osanditi la disparitia de pe piata”.

Complexitate

Dezvoltarea tehnologiilor si accesul mult mai facil la finantare al companiilor au crescut gradul de complexitate al afacerilor, facand din acest aspect o problema mult mai stringenta fata de acum 20 de ani. Noile tehnologii si finantarile au deschis cale spre noi piete atat din punct de vedere geografic, cat si din punctul de vedere al abordarii unor domenii conexe, generand in schimb un grad mai mare de complexitate. Asa cum declara un director de audit intern dintr-una din companiile incluse in studiu: “Este mult mai dificil sa intelegi totalitatea riscurilor operationale aferente unei afaceri exposed (…) Recunoasterea acestor riscuri si minimizarea lor este cheia succesului.”

Cultura organizationala si procesele de fuziuni&achizitii

Cultura ultimilor 20 de ani, a devenit din ce in ce mai mult una pro-business.

Concretizandu-se in dezvoltarea mai pronuntata spiritului antreprenorial acest fapt a produs atat un impact pozitiv, cat si unul negativ. “Este mai usor ca cineva sa intre intr-o afacere fara sa constientizeze toate riscurile aferente si apoi sa fie nepregatit pentru a le face fata,” explica un manger de risc. Urmatorii 20 de ani furnizeaza o platforma solida pentru o multitudine de schimbari ale mediului de afaceri. In acesti ani tot mai multe provocari pentru firme se vor ivi. Accesati www.kroll.com/2020vision pentru a descarca intregul raport.

David Rae este redactor sef adjunct, Financial Director, UK