FED salveaza AIG de la faliment printr-un imprumut de 85 miliarde de dolari

Rezerva Federala americana (Fed) va imprumuta American International Group (AIG) cu pana la 85 de miliarde de dolari pentru doi ani, in schimbul preluarii unei participatii de 79,9% la asigurator, finantarea de urgenta avand scopul de a evita intrarea grupului in faliment, transmite Reuters.

Autoritatile americane au refuzat in urma cu doar doua zile sa ajute a patra mare banca de investitii din SUA, Lehman Brothers, sa evite intrarea in faliment, in pofida presiunilor exercitate de sefii marilor companii de pe Wall Street. „In circumstantele actuale, o eventuala prabusire a AIG ar putea intensifica fragilitatea pietei financiare si ar conduce la majorarea semnificativa a costurilor creditarii, precum si la inrautatirea bunastarii gospodariilor si a performantelor economice”, potrivit unui comunicat al Fed.

AIG va plati o dobanda cu 8,5 puncte procentuale mai mare decat Libor (rata dobanzii pentru imprumuturi interbancare la Londra), cu scadenta la trei luni, in prezent acest lucru semnificand o rata de circa 11,4%. Nivelul ridicat al dobanzii reprezinta un stimulent puternic pentru ca AIG sa demareze un program de vanzare a mai multor active, care sa-i permita rambursarea rapida a creditului. „AIG interactioneaza cu atat de multi oameni si afecteaza atat de multe companii din intreaga lume. Aceasta masura este o usurare imensa pentru multe segmente ale pietelor financiare”, a afirmat Daniel Fuss, manager al unui portofoliu de obligatiuni evaluat la peste 100 de miliarde de dolari la Loomis, Sayles & Co din Boston. Informatiile initiale privind ajutorul acordat AIG a ajutat la revenirea pe crestere a burselor din SUA, la avansul pietelor de capital japoneze si la aprecierea dolarului. Bursele din SUA au inregistrat, in prima zi a acestei saptamani – 15 septembrie, cel mai mare declin zilnic de la atacurile teroriste de la 11 septembrie 2001, in contextul speculatiilor privind situatia AIG, intensificate dupa ce Lehman Brothers a cerut protectie sub legea falimentului.

Masura luata pentru salvarea AIG are loc dupa ce guvernul american a preluat, la data de 7 septembrie, controlul asupra companiilor de credite ipotecare Fannie Mae si Freddie Mac, lideri pe piata americana de profil, pentru a sprijini sectorul rezidential si de a tempera turbulentele din pietele financiare. Eforturile SUA de a stabiliza sistemul financiar si piata locuintelor au costat circa 700 de miliarde de dolari, dar autoritatile ar putea primi fondurile inapoi daca pretul activelor nu va continua sa scada. Managementul AIG va fi inlocuit, masura incluzandu-l si pe directorul general al asiguratorului, Robert Willumstad, care a ocupat aceasta functie pentru doar trei luni. AIG a inregistrat pierderi de 18 miliarde de dolari in ultimele trei trimestre.