Fitch confirma ratingurile orasului Bucuresti

Agentia de evaluare financiara Fitch a confirmat ratingul pentru imprumuturi pe termen lung in lei si valuta la “BBB-“ si pe cel pentru imprumuturile pe termen scurt in moneda straina la “F3”, ambele cu perspectiva stabila, argumentand ca performanta operationala a orasului este solida.

“Ratingurile Bucurestiului reflecta performanta sa operationala solida, ajutata de cresterea de pana in prezent a economiei locale, care este una dezvoltata dupa standardele nationale. Calificativele mai reflecta sprijinul financiar si controlul guvernului central, tinand cont de importanta orasului pentru economia nationala”, se spune in comunicatul Fitch.

Ratingurile iau in calcul, insa, si datoria in crestere a orasului si riscurile mai mari legate de nevoia de refinantare si de cursul de schimb, pentru in cazul imprumuturilor in valuta, mai considera agentia de rating.

Anuntul Fitch vine la putin timp dupa decizia altei mari agentii de evaluare financiara, Standard & Poor’s (S&P), care a coborat in 28 octombrie de la “stabila” la “negativa” perspectiva ratingului Bucurestiului, dupa decizia de de revizuire in jos a calificativelor de tara ale Romaniei. S&P confirmase ratingul “BB+” pentru credite pe termen lung.

Fitch precizeaza ca ratingul Bucurestiului ar putea beneficia daca administratia orasului continua sa isi atinga tintele bugetare sau daca cadrul institutional al Romaniei se imbunatateste. In schimb, majorarea semnificativa a datoriei orasului si a ratei datoriei, care ar putea proveni dinspre furnizorul de energie termica Radet, ar afecta ratingul Capitalei.

Sursa: NewsIn