Preturile pe piata imobiliara din Romania vor continua sa creasca in urmatorii ani

Preturile pe piata imobiliara din Romania vor continua sa creasca in urmatorii ani printbutton-5961293 emailbutton-6932684
18 Martie 2008

Perspectiva pietei imobiliare din Romania ramane “foarte sigura”, intrucat preturile vor continua sa creasca in urmatorii ani, dar poate nu cu un ritm la fel de alert precum in ultimii trei ani, a declarat presedintele executiv al BCR, Manfred Wimmer. “Perspectiva pietei proprietatilor ramane foarte sigura, in conditiile in care preturile au crescut in ultimii doi-trei ani de la un nivel foarte jos si raman cu mult sub valoarea celor mai scumpe locuri din regiune”, a aratat oficialul BCR. Acesta a precizat ca salariul mediu din Romania a urcat de 1,7 ori din anul 2004, si continua sa creasca, iar populatia isi permite inca sa cumpere proprietati la nivelul actual la preturilor. Erste estimeaza ca salariile din Romania vor creste in acest an cu maxim 10% in termeni reali si cu 15-16% in termeni nominali. Avansul salariilor din Romania depaseste estimarile Erste pentru cele mai multe state din regiune. Astfel, banca austriaca previzioneaza o crestere nominala de 7-8% in majoritatea statelor din centrul si estul Europei, exceptand Ucraina si Serbia, unde estimeaza ca salariile vor urca cu 15-20%.

“Dezechilibrul existent intre nivelul cererii si cel al ofertei nu va disparea inca foarte mult timp”, a afirmat Wimmer. In sectorul rezidential din Bucuresti se construiesc anual 10.000 de unitati, in timp ce nivelul cererii este de aproximativ 200.000 de unitati. In zona proprietatilor comerciale, in prezent este disponibila 1,2% din suprafata totala, iar reprezentantii grupului bancar estimeaza ca aceasta va avansa la 5% in urmatorii trei ani, avand in vedere ca majoritatea proiectelor importante aflate in curs de desfasurare vor fi date in functiune.