Romania este una dintre cele mai atractive 7 destinatii pentru investitii in productie si servicii

Romania este una dintre cele mai atractive 7 destinatii pentru investitii in productie si servicii printbutton-8510678 emailbutton-8898400
26 Iunie 2008

Romania ocupa pozitia a saptea intr-un top al celor mai atractive destinatii pentru firmele de productie si locul al patrulea in ceea ce priveste proiectele de investitii din domeniul serviciilor, intr-un clasament care cuprinde 20 de tari emergente, realizat de PricewaterhouseCoopers (PwC).

Prima editie a topului celor mai atractive 20 de tari emergente pentru investitorii straini a fost elaborata anul trecut, iar Romania a fost inclusa in 2008 in clasament, realizat pe baza unor indici calculati in functie de raportul dintre riscurile si beneficiile pe care le ofera tarile respective. Indicii pe o scala de la 0 la 100 reflecta valoarea capitalului generat de fiecare dolar investit. Astfel, Romania a obtinut un indice de 85 in ceea ce priveste investitiile din domeniul productiei, depasind tari precum Polonia si China cu un indice de 81, Rusia – 79, Turcia – 83 si s-a plasat in urma Bulgariei, aflata pe a doua pozitie in clasament.

Indicele obtinut de Romania in functie de gradul de atractivitate pentru firmele de servicii este de 93, plasandu-se pe locul patru, dupa Polonia si Chile, cu 95, si Rusia (93). Pentru a fi introduse in clasament, statele trebuie sa indeplineasca mai multe criterii in ceea ce priveste statutul de tara emergenta. Astfel, tarile trebuie sa fi inregistrat un PIB pe cap de locuitor in 2007 de pana la 13.500 de dolari la cursul de schimb al pietei, sa aiba peste cinci milioane de locuitori, iar PIB-ul exprimat la paritatea puterii de cumparare in 2007 sa nu depaseasca 50 de milioane de dolari.