Stagflatia reprezinta un risc evident pentru economia europeana

Stagflatia, fenomen care combina incetinirea cresterii economice cu accelerarea inflatiei, reprezinta un risc evident pentru economia europeana, a declarat comisarul UE pentru Afaceri Monetare, Joaquin Almunia, citat de Reuters.

Fenomenul de stagflatie a avut loc in anii 1970, cand preturile petrolului au urcat in mod spectaculos, alimentand accelerarea inflatiei in statele dezvoltate. lmunia considera ca masurile adoptate in acea perioada de guvern au fost inadecvate, conducand la concedierea a milioane de oameni.

„Ar trebui sa invatam din acele greseli si sa consideram o prioritate absoluta controlul inflatiei”, a afirmat oficialul european.

Majorea pretului petrolului este principalul factor care alimenteaza accelerarea inflatiei, nu investitiile speculative, considera Almunia. Motivul fundamental este presiunea foarte mare exercitata de avansul cererii mondiale, in contextul cresterii rapide a economiilor asiatice, care a coincis cu o lipsa a investitiilor in sectorul energetic si cu o productie redusa. O mare parte din crestere este structurala. Pana la schimbarea acestor conditii, trebuie sa controlam o evolutie in care preturile continua sa se mentina la un nivel ridicat”, a afirmat Almunia. Rata anuala a inflatiei a urcat in luna iunie la nivelul record de 4%, alimentata de majorarea preturilor la alimente si combustibil, ceea ce a sustinut perspectiva unei majorari a ratei dobanzii de politica monetara de catre BCE, la 4,25%.

O parte din pierderile rezultate din criza de pe piata imprumuturilor ipotecare riscante, care a cauzat limitarea sectorului global de creditare, nu au fost pana in acest moment dezvaluite, iar increderea in pietele financiare, in special in creditele interbancare, nu a revenit la nivelul normal.

Sursa: Mediafax