Zece dintre cele mai mari banci din lume vor infiinta un fond de de 70 miliarde dolari

Zece dintre cele mai mari banci din lume vor infiinta un fond de de 70 miliarde dolari printbutton-4708939 emailbutton-5028683
15 Septembrie 2008

Zece dintre cele mai mari banci din lume vor infiinta un fond de imprumuturi cu un capital de 70 miliarde de dolari, pentru a creste lichiditatea si a reduce volatilitatea pe pietele internationale intr-o situatie denumita de institutii “climat de piata iesit din comun”, transmite Reuters.

Fiecare banca s-a angajat sa furnizeze sapte miliarde de dolari pentru fondul respectiv, iar oricare dintre aceste institutii poate imprumuta oricand pana la o treime din suma totala disponibila. Posibilitatile de finantare ar putea creste, odata cu aderarea altor banci, initiativa ramanand deschisa oricarui investitor interesat.

Cele zece institutii implicate in infiintarea fondului sunt Bank of America, Barclays, Citigroup, Credit Suisse, Deutsche Bank, Goldman Sachs, JPMorgan Chase, Merrill Lynch, Morgan Stanley si UBS. In plus, companiile au anuntat ca lucreaza pentru o “solutionare sistematica” a expunerii pe piata derivatelor intre banca de investitii falimentara Lehman Brothers si partenerii sai de afaceri. Cele zece banci au adaugat ca efectul initiativelor lor va fi amplificat de decizia Federal Reserve de a accepta o gama mai larga de garantii pentru creditele de urgenta, inclusiv titluri de proprietate pe piata de capital. Totodata, Fed a extins posibilitatile de garantare a imprumuturilor guvernamentale directe catre bancile de investitii.