Sectorul bancar din Europa Centrala si de Est

Cele mai multe tari din Europa Centrala si de Est (ECE) au la activ o perioada de crestere peste potential.

In primul rand, cresterea trebuie sa incetineasca, deoarece ritmul din ultimii ani este nesustenabil si ar conduce pe termen mediu la o supraincalzire a economiilor. Al doilea factor este ca piete importante de export (in special UE) urmeaza si ele sa isi incetineasca ritmul de crestere, deoarece criza financiara si incetinirea cresterii economice a SUA se vor face resimtite.

Totusi, in ansamblu, analistii Erste Bank nu se asteapta la un impact puternic asupra economiei Zonei Euro. “In ansamblu, prognozam doar o incetinire Sectorul bancar din Europa Centrala si de Est: Ritmul va incetini usor, ca urmare a efectelor indirecte ale crizei subprime moderata a cresterii economice, pentru ca incetinirea din Zona Euro ar trebui sa fie relativ modesta; in plus, consideram ca cererea interna a castigat o dinamica suficienta pentru a compensa, cel putin partial, orice incetinire a comertului exterior, in special in contextul in care avantajul competitiv al statelor-membre UE inca este semnificativ. Aceste tari ofera o combinatie unica de cadru politic/legal stabil si avantaje ale costurilor cu forta de munca, elemente care se vor mentine inca multi ani si vor continua sa atraga investitii straine.

Acestea vor sustine in continuare productivitatea si vor conduce spre convergenta veniturilor cu cele ale tarilor occidentale cu statut similar. Astfel, cresterea economica ar trebui sa se mentina deasupra nivelurilor pietelor majore, timp de mai multi ani de acum inainte”, analizeaza situatia Gunter Hohberger, analist specializat pe capital in sectorul bancar, in cadrul Erste Bank, si co-autor al raportului.

“Am examinat raportul credite-depozite pe mai multe piete bancare, pentru a delimita pietele cu finantare mai sigura de cele mai solicitate,” spune Gunter Hohberger, analist specializat pe capital in sectorul bancar in cadrul Erste Bank, si co-autor al raportului.

“Am constatat ca sistemele bancare cele mai solicitate se afla in Rusia (cu un raport credite-depozite de 161%) si Ucraina (150%), urmate de Slovenia (141%), Ungaria (132%) si Romania (122%).” In special in Rusia (cu peste 1 200 banci si o concentratie scazuta de piata), bancile mai mici sau mijlocii au in prezent probleme legate de finantarea cresterii puternice a activelor. Jucatorii cu retele extinse de unitati au putut, ca urmare, sa devina tot mai interesanti pentru marii jucatori, care trebuie sa isi dezvolte retelele de retail in aceasta tara puternic sub-bancarizata (1 filiala bancara acopera 41 000 locuitori, fata de aproximativ 1900 locuitori, pe pietele mature!).

Moneda straina face cu ochiul

Cum nivelul ratei dobanzii este mai ridicat in majoritatea tarilor din ECE fata de Zona Euro, cererea pentru credite in moneda straina (FX) a crescut puternic in ultimii ani. In 2007, cea mai puternica crestere a creditelor in FX a fost inregistrata in Bulgaria (+86% fata de anul anterior), Romania (+84% fata de anul anterior) si Ucraina (+75% fata de anul anterior), generand o expunere FX (credite FX in cadrul creditelor totale catre sectorul non-financiar) de peste 50%.

Tarile cu expunere FX mai puternica se confrunta cu riscuri de neindeplinire a obligatiilor mai mari decat pietele care se bazeaza pe credite in moneda locala, in cazul unei deprecieri a monedei locale, care duce la o crestere a ratei creditelor. Ca urmare, analistii Erste Bank au studiat si acoperirea expunerii la risc pentru creditele FX, pentru a demonstra diversele capacitati de amortizare ale sectorului bancar. “Dupa cum se poate observa in graficul de mai jos, Republica Ceha (nivel scazut al ratei dobanzii), Slovenia (moneda euro adoptata de la data de 1.01.2007), Croatia si Serbia pot fi considerate refugii sigure in ceea ce priveste expunerea FX”, afirma Gunter Hohberger.

“Cea mai solida crestere a creditelor in 2007 s-a inregistrat in noile state membre UE, Bulgaria si Romania, precum si in regiunea CSI, de exemplu in Ucraina si Rusia, cu o crestere anuala de peste 50%. Principalul factor de impulsionare in regiunea ECE au fost inca o data creditele retail, care au crescut peste nivelul de 50% in Ucraina, Romania, Rusia, Bulgaria si Serbia. Creditele corporate au inregistrat o crestere foarte puternica in Bulgaria (+77% fata de anul anterior) si Ucraina (+62% fata de anul anterior)”, spune Hohberger.

“In general, cresterea depozitelor a fost mai lenta decat cresterea creditelor, ridicand raportul credite-depozite peste nivelul de 100% in anumite tari. In multe dintre tarile ECE, penetrarea scazuta a creditelor asigura baza pentru o crestere solida a creditelor in anii viitori. Principalii vectori de impulsionare a cresterii creditelor in majoritatea tarilor sunt creditele ipotecare si de consum – o consecinta a scaderii ratei somajului, a cresterii PIB-ului pe cap de locuitor si a cererii ulterioare tot mai mari pentru bunuri de larg consum si locuinte.”

Slabirea leului ajuta economia

Incepand din vara lui 2007, Romania se confrunta cu perioade de puternice iesiri de capital, determinate de ingrijorarile fata de vulnerabilitatea economiei romanesti si de impactul monedei sale mai slabe asupra economiei (in special in sectorul financiar).

“Noi consideram ca moneda nationala slabita sustine economia romaneasca si procesul de ajustare a deficitului puternic de cont curent. De la inceputul acestui an, am constatat o decelerare accentuata a deteriorarii contului curent, care sugereaza ca deficitul de cont curent raportat la PIB ar putea intra intr-o faza de stagnare in acest an (fata de consensul general pe piata referitor la o crestere minora). Deficitul de cont curent va fi partial finantat de influxuri de investitii straine directe (estimate la 6% din GDP) si cresterea in continuare a imprumuturilor externe, in principal de catre sectorul privat. Estimam ca o crestere puternica a cererii interne va duce si la o largire a deficitului de cont curent in Ucraina.

Din fericire, Ucraina a tot atras influxuri masive de investitii straine directe, care au acoperit in mod suficient deficitul de cont curent. Un plan de privatizare pe scara mare stabilit de Guvernul Ucrainei pentru 2008 face economia mai putin dependenta de emiterea de noi datorii externe”, comenteaza analistii Erste Bank.

Ratele de penetrare bancara in ECE

Incetinirea economica estimata in regiunea ECE nu se reflecta inca in datele sectorului bancar referitoare la T1-2008. Piete importante cum ar fi Polonia, Romania si Ucraina inca nu si-au pierdut ritmul puternic inceput in 2007. In Romania si Ucraina, cresterea creditelor in T1-2008 chiar s-a accelerat la 66% si respectiv 76% fata de anul anterior.

“Noile state-membre UE, Bulgaria si Romania, precum si Ucraina si Rusia, vor oferi cele mai mari rate de crestere in anii urmatori, inregistrand o traiectorie de convergenta cu nivelurile pietelor mature. In ansamblu, estimam ca toate tarile ECE vor folosi potentialul de recuperare pe care il au, generand rate de crestere peste medie timp de mai bine de zece ani”, spune Gernot Jany, analist specializat pe capital in sectorul bancar, in cadrul Erste Bank, si co-autor al raportului.

“Daca depozitele se situeaza deja la un nivel relativ ridicat in tari precum Republica Ceha si Croatia, pe pietele bancare emergente exista inca multi bani tinuti la pusculita. Ne asteptam ca bancile comerciale sa inlocuiasca din ce in ce mai mult aceste pusculite, pe masura ce va creste si increderea in piata bancara. De obicei, intrarea jucatorilor straini are un efect pozitiv asupra increderii in piata bancara, ceea ce este deja evident in Ucraina, Bulgaria si Bosnia & Hertegovina”, rezuma Jany.

Banci in care putem investi

In urma concluziilor evaluarii grupului de tari cu statut similar, analizei regresiei si a modelului dividend-discount, analistii Erste Bank atrag atentia asupra mai multor banci din Europa Centrala si de Sud-Est.

Astfel, Raiffeisen International, o banca cu crestere continua, si OTP, un jucator valoros, prezinta cel mai bun potential de crestere, datorita preturilor actuale ale actiunilor, si de aceea analistii Erste Bank recomanda din nou “buy”.

BRD GSG, una dintre cele mai profitabile banci din ECE si Banca Transilvania, o banca romanesca in crestere, au evolut bine in ultimele luni si datorita posibilitatii reduse de a inregistra scaderi, analistii Erste Bank agreaza acordarea ratingul “acumulare”.

PKO BP – banca poloneza cu fundamente bune de crestere – si Komercni banka, ambele oferind fonduri calitative la un nivel rezonabil, sunt actiunile cele mai adecvate pentru “acumulare”. AIK Banka, care este banca din Serbia cu cea mai mare rata de crestere si profi tabilitate, in opinia analistilor merita ratingul “acumulare”, conditionat de imbunatatirea politicilor.

Sursa: Erste Bank